Het handboek voor bestemmingen om samen te werken met influencers

Er zijn al een aantal artikelen over influencers geschreven en over samenwerkingen tussen influencers en destinaties. Echter, ik ben nog geen blog tegengekomen dat het samenwerken met influencers in zijn volledigheid behandeld. Vandaar dat ik het niet kon laten om zelf een poging te wagen!

Waarom samenwerken met influencers?

Tegenwoordig is het een trend om met influencers samen te werken. In mijn vakgebied word je overladen met bloggers, instagrammers en andere content makers die bestemmingen benaderen voor “gratis” reisjes, overnachtingen, activiteiten, vervoer, etc. Andersom zie ik influencers veelvuldig benaderd worden door verkeersbureaus en DMO’s. Fijn om te zien dat deze twee partijen elkaar na jaren hebben gevonden, want het heeft eventjes geduurd voordat de Nederlandse reisindustrie influencers serieus nam. Wat mij opvalt is dat er grote verschillen zijn hoe destinaties met influencers omgaan. Voor de ene DMO is samenwerken met influencers een onderdeel van hun marketingstrategie en de andere DMO ziet dit als een “nieuwe” persreis. DMO’s die social hebben omarmd, gaan veel innovatiever om met deze content makers en zien hier ook kansen liggen. Enkele voorbeelden van bestemmingen die hier naar mijn mening goed mee omgaan zijn:

• Toerisme Oostende heeft reisbloggers en Instagrammers betrokken bij het creëren van hun jaarlijkse brochure. De brochure staat in het teken van “social content” en is samengesteld aan de hand van de ervaringen, tips en Instagram foto’s van de bloggers. Hierdoor vertellen influencers het verhaal van Oostende wat veel geloofwaardiger overkomt.

• Voor Toerisme Ierland was Instragrammer Eelco Roos het gezicht van hun Facebookcampagne in Nederland. Toerisme Ierland ziet de meerwaarde in het samenwerken met een Instagrammer die perfect aansluit bij hun product. Eelco zegt het volgende over zijn samenwerking:

“De samenwerking met Toerisme Ierland was fantastisch. Ik kreeg de mogelijkheid mijn gezin mee te nemen, en zo Ierland te laten zien als ideale bestemming ook met je gezin. Er stond een auto voor ons klaar waarmee we een bijzondere roadtrip langs de kust van Noord-Ierland konden maken. In de ‘itinerary’ had men rekening gehouden met 2 jonge kinderen, wat het ‘werk’ voor mij makkelijker maakte. Wij praten inmiddels over een nieuwe samenwerking in 2014, omdat 2013 zo succesvol was.”

Foto van Eelco Roos in Ierland, @Croyable op Instagram

• Toerisme Vlaanderen voert een conversatie strategie, samenwerken met influencers is een fundamenteel onderdeel van hun strategie geworden. Met campagnes als “Flanders is a festival” kiezen zij bewust voor niche marketing binnen hun destinatiemarketing strategie. 100 influencers uit 13 markten werden in 2012 uitgenodigd om Vlaanderen en haar festivals te ontdekken.  Zij zijn dé eerste bestemming in Europa die niet alleen de potentie ziet in samenwerkingen met reisbloggers, maar met name ook in samenwerkingen met niche-bloggers; muziek, food, fotografie, fashion etc. Toerisme Vlaanderen doet dit niet alleen. Ze werken samen met partners uit de industrie om deze strategie uit te rollen. In samenwerking met Antwerpen Toerisme en Congressen hebben zij als eerste destinatie een Internationale Fashion mediareis omarmd. Dit heeft er uiteindelijk toe geleid dat Antwerpen van de 44ste plek in 2011, naar de 11de in 2012 en de 9de plek in 2013 is gestegen op de Global Language Monitor voor Fashion steden.

• Toerisme en Events Queensland heeft een campagne gelanceerd, #Room753, waar ieder week een andere blogger een gepersonaliseerde reis en kamer krijgt aangeboden om Queensland in alle vrijheid te ontdekken. Zij gaan zo ver dat de reis en kamer op geheel aansluit bij de wensen en behoeften van de blogger. Dit weet de blogger overigens niet van tevoren. Ze weten dan ook niet wat hen overkomt op het moment dat zij arriveren.  TEQ heeft een video gemaakt met de uitkomst van de campagne:

Reisblogger Rob van Stop Having a Boing Life over zijn ervaring in #room753

Wanneer werk je samen met influencers?

Dit zijn maar een aantal voorbeelden hoe je als bestemming met influencers kan samenwerken. Maar wanneer werk je dan met influencers samen? Simpel: dat hangt geheel van je doelstelling af. Wat wil je bereiken en kunnen bloggers hier een rol in spelen. Regelmatig zie ik bestemmingen met influencers samenwerken omdat dit een opkomende ’trend’ is. Het dient een win-win situatie te zijn voor de influencer en de bestemming. Het gevolg is dan ook dat DMO’s soms teleurgesteld zijn met het resultaat. Weten wat je wilt bereiken en je verwachting uitspreken naar elkaar is de basis van een goede samenwerking. Het creëren van lange termijn relaties met influencers is een cruciaal onderdeel van het lange termijn succes van je mediareizen en/of campagnes. En dit doe je door contact te zoeken en de conversatie aan te gaan met deze personen. Met journalisten houd je het contact ook warm, dit is niet anders met influencers. Sociale media maken dit alleen maar makkelijker.

Ook zie ik regelmatig dat DMO’s geen gebruik maken van de content mogelijkheden. Bij traditionele persreizen werd er een artikel geschreven en dan zat de klus erop. Voor, tijdens en na de blogreis wordt er veel content gecreëerd. Wat doe je met al deze content als bestemming? Mediareizen met influencers kunnen een onderdeel zijn van je contentstrategie en geïntegreerd worden in je contentkalender. Er liggen zoveel kansen! En dan heb ik het nog niet eens gehad over meten en monitoren. Er zijn tegenwoordig zoveel monitoring tools die het meten en tracken van content zoveel makkelijker maken. Deze tools bieden alle data voor het meten van het daadwerkelijk bereik, het identificeren van influencers en ga zo maar verder.

Maar hoe selecteer je de dan de juiste bloggers? Ik heb 8 selectiecriteria gedefinieerd voor het selecteren van influencers. Deze criteria pas ik toe bij de inzet van influencers. Deze selectiecriteria zorgen voor een efficiëntere en effectiever inzet van bloggers.